page contents
Dutchhelmets.nl
Indisch Instructie Bataljon

Indisch Instructie Bataljon

 

Op 11 december 1945 gaf de Chef van de Generale Staf het bevel tot de oprichting van het Indisch Instructie Bataljon (IIB). Het IIB werd gelegerd in het Juliana Kamp te Kijkduin, bij Den Haag, waar een realistische Indische kampong was nagebouwd. Daar kregen rekruten instructie in gevechtshandelingen, lessen in de Maleisische land- en volkenkunde, terreinleer, tropenhygiëne en sport. Verder verzorgde het bataljon demonstraties bij KL onderdelen die bestemd waren om te worden uitgezonden naar Indië. De kapitein KNIL der infanterie T. Beets was de commandant van het IIB.


Bij ministeriële beschikking van 13 mei 1946, Militair Kabinet, Bureau 2, nr. 941  werd de samenstelling van het IIB vastgesteld. Als oprichtingsdatum wordt daarbij 1 april 1946 genoemd. De samenstelling bestond uit de Staf van het bataljon, de Stafcompagnie, de Instructiecompagnie en de Cursistencompagnie. Deze beschikking werd ingetrokken, het bataljon was immers al op 11 december 1945 opgericht.
In 1947 werd bij ministeriële beschikking het IIB onder de bevelen van de Directeur der Infanterie gesteld en in 1948 is het IIB een onderdeel geworden van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) in Nederland.


Op 26 april 1948 vond een verhuizing plaats naar de Prins Hendrikkazerne te Nijmegen. Op 6 januari 1949 werd de benaming Indisch Instructie Bataljon gewijzigd in Instructie Bataljon voor Indonesië (IBVI). Uiteindelijk werd het bataljon op 1 december 1949 opgeheven.


Dutchhelmets collectie


Binnen de Dutchhelmets collectie is ook aandacht gewijd aan het Indisch Instructie Bataljon. Doel hiervan is om militaria en memorabilia te verzamelen die afkomstig zijn en/of betrekking hebben op het Indisch Instructie Bataljon.

Zoals bij elk ander verzamelonderwerp of richting, is het van essentieel belang om te begrijpen hoe het een en ander zich tot elkaar verhoudt. Hierom doet Dutchhelmets onderzoek naar het Indisch Instructie Bataljon zodat gezocht kan worden naar relevante stukken om de collectie aan te vullen.


Naast onderzoek voor de Dutchhelmets collectie, publiceert Dutchhelmets een samenvatting van de in openbare bronnen gevonden informatie op deze pagina met als doel om andere geïnteresseerden te voorzien van informatie.

 

Hulp gevraagd

 

Dutchhelmets is opzoek naar informatie aangaande de geschiedenis van het Indisch Instructie Bataljon. Het betreft voornamelijk informatie over organisatie, uniformen, logo's, emblemen, e.d.

 

Dutchhelmets is ook opzoek naar allerlei militaria en memorabilia, zoals emblemen, documentatie/boeken/voorschriften, uniformen, uitmonsteringen, uitrustingstukken, schildjes, e.d., die te maken hebben met het Indisch Instructie Bataljon. Doel hiervan is om deze te bewaren voor toekomstige generaties.

 

Mocht u materiaal in bezit hebben en dit weg willen doen, dan mag u gerust contact opnemen met Dutchhelmets via het contactformulier.



Tekening van het Wapenonderscheidingsteken met eronder de Korpsonderscheidingsteken. In deze tekening wordt ook voorgesteld om de wapenkleur groen te maken met zwart opschrift.


In eerste instantie werd voorgesteld om de inscriptie 'Ned. Ind. Inst. Bat.' op de banderol te zetten. Uiteindelijk werd gekozen om de inscriptie 'Ind. Instr. Bataljon' te gebruiken, wat in 1949 werd vervangen voor de inscriptie 'Instr. Bat. v. Ind.'.


Getekend door Dhr. F. Smits sr.


Emblemen gedragen door het Indisch Instructie Bataljon, 1946-1949


De Wapenonderscheidingsteken van de Indisch Instructie Bataljon werden ingevoerd op 13 mei 1946 en vervielen op 23 november 1949. De baretembleem, met bijbehorende schouderemblemen, waren de eertse emblemen die bij Begeer vervaardigd werden.


De baretembleem is uitgevoerd in geelmetaal en bestaat uit twee gekruiste klewangs met een handlis aan de gevesten, en voorzien van een banderol met de tekst 'IND. INSTR. BATALJON' wat staat voor 'Indisch Instructie Bataljon'.  De wapenkleur is groen wat de kleur van het Indonisische tropisch oerwoud symboliseert.


De eerste baretemblemen hadden buiglippen die horizontaal werden afgebogen. Dit werd later aangepast zodat de buiglippen verticaal werden afgebogen. Reden hiervan was dat bij het horizontaal afbuigen van de buiglippen, deze vaak afbraken.


Indisch Instructie Bataljon emblemen waarvan zeker is dat deze reproductie zijn, worden geplaatst op de pagina Commerciële aanmaak/Reproductie.


Korpsonderscheidingstekenen van de Indisch Instructie Bataljon, ook wel schoudertitel, naamlint, naambandje of straatnaam genoemd.


Vwb de nummering van de korpsonderscheidingstekenen, hanteert dutchhelmets de nummering zoals vermeld in het boekwerk 'Naambandjes Nederland' van Samenwerkende Militariaverzamelaars (SMV) uit 1982. Let op, niet alle schoudertitels zijn vermeld in het boekwerk.



Een vroege handgeborduurde mouwembleem, afgeleid van de originele tekening van Dhr F. Smits.
Op de banderol is de inscriptie 'Ned Ind Inst Bat' te lezen in plaats van 'Ind. Instr. Bataljon'.