page contents
Dutchhelmets.nl
Korps Inlichtingen & Veiligheid


Korps Inlichtingen & Veiligheid (I&V) ‘Prinses Alexia’

 

Het Korps I&V ‘Prinses Alexia’ werd op 20 november 2020 opgericht bij Koninklijk Besluit en is een korps binnen de Koninklijke Landmacht dat is gespecialiseerd in de vergaring en verwerking van informatie. Het korps vormt samen met het Korps Communicatie & Engagement ‘Prinses Ariane’ (C&E) het Wapen der Informatiemanoeuvre.

 

De geschiedenis van het Korps I&V gaat terug tot 1954, met de oprichting van 101 Militaire Inlichtingendienst Compagnie (101 MIDcie). Deze eenheid is de directe voorloper waarvan het Korps nu de traditie voortzet. Het Korps I&V bestaat uit de volgende eenheden:

 

- Joint ISTAR Commando, incl. Joint Kennis Centrum I&V;

- 105 FHcie;

- 106 INLNCie;

- 108 TEXINTCie;

- 109 OSINTCie;

- Defensie Inlichtingen- en Veiligheidsinstituut (DIVI);

- Dienst Geografie (DGEO);

- Overig landmacht personeel dat werkzaam is binnen de inlichtingen- en veiligheidsketen.

 

Het embleem van het Korps I&V bestaat uit drie primaire elementen: de geheven toorts, het credo ‘In Tenebris Lucens’ en de pijl. Er is gekozen om samen met de geheven toorts een pijl terug te laten komen in het embleem van het Korps I&V. De pijl staat symbool voor focus, bescherming, verdediging en kracht. De drie elementen van dit embleem hebben allen een specifieke historische en symbolische betekenis. Samen staan deze symbolen voor gericht inzicht, waarschuwing en bescherming.

Ook zijn de historische kleuren jagersgroen en grijs teruggekomen als korpskleuren van het Korps I&V. Deze kleuren komen terug op de ondergrond van het baretembleem en de kraagspiegels.

 

Korps Inlichtingen & Veiligheid Prinses Alexia


Koninklijke Hoogheid Prinses Alexia der NederlandenIn 2017 werd een eerste proefmodel embleem ontworpen voor het toekomstige Korps I&V. Deze heeft als basis gediend voor het uiteindelijke ontwerp wat in 2020 werd ingevoerd. Het profmodel embleem is tussen 2017 en 2020 op beperkte schaal officieus gebruikt.Op 23 november 2020, werden de nieuwe uitmonsteringen van het Korps Inlichtingen en Veiligheid uitgereikt aan het personeel. Dit waren zowel Wapenonderscheidingstekenen, wat bestond uit een baretembleem en kraagspiegels en Korpsonderscheidingstekenen.