page contents
Dutchhelmets.nl
NLD SOCOM

Alle hieronder getoonde artikelen zijn origineel, tenzij er twijfels zijn en deze als onderschrift zijn toegevoegd. Alle informatie om te kunnen vaststellen of artikelen origineel zijn of niet wordt erg gewardeerd. Mocht u twijfels hebben bij originaliteit, dan vermeen ik dit graag met de reden waarom. Ook aanvullende informatie zoals productie aantallen, producent, productie jaartallen, wanneer gedragen e.d. wordt erg gewardeerd.


Mocht u stukken hebben die de Dutchhelmets collectie aanvullen en deze van de hand willen doen, of aanvullende informatie hebben, neem dan graag contact op via het Contact pagina.


Emblemen waarvan ik zeker weet dat deze commercieel aanmaak of reproductie zijn, worden geplaatst op de pagina Commerciële aanmaak / Reproductie.


Alle informatie op deze pagina is afkomstig van openbare bronnen.


Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM)


NLD SOCOM werd opgericht op 5 december 2018 en is een operationele staf die alle Nederlandse SOF-operaties plant, aanstuurt, uitvoert en evalueert en versterkt daarmee het Korps Commandotroepen (KCT) van de landmacht en de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van de marine.

Door het oprichten van NLD SOCOM zal in vergelijk met de oude situatie met de afdeling Joint Speciale Operaties (JSO) bij de Directie Operaties (DOPS), de inzetplanning, gereedstelling en aansturing van SF operaties verbeteren. NLD SOCOM draagt namens de Commandant der Strijdkrachten (CDS) zorg voor kwaliteitsborging van SOF-eenheden en bij een beslissing tot inzet zal het missiegerichte deel van de gereedstelling onder verantwoordelijkheid van NLD SOCOM plaatsvinden.

 

Ook vraagt de NAVO om een SOCC (Special Operations Component Command). In samenwerking met België en Denemarken wordt dit een Composite SOCC (C-SOCC) wat op 7 december 2020 Full Operational Capability (FOC) wordt verklaard. Het C-SOCC werd vanaf 2017 opgebouwd door België, Nederland en Denemarken en kan meerdere Task Forces voor speciale operaties aansturen. C-SOCC zal vanaf 2021 beschikbaar zijn voor de NATO Response Force.

 

Het nieuwe C-SOCC werd bekend gemaakt tijdens de tiendaagse NAVO-oefening Operation Jupiter-Jackal 2020 die plaats vond op locaties in Denemarken, België, Nederland, Duitsland, Italië, Noorwegen en Turkije. De oefening moest paraatheid en samenwerking vergroten bij het plannen en uitvoeren van crisisinterventies door de NATO Strategic Direction South, de zuidflank van de NAVO.

 

In Nederland werd in november 2020 ook bekend dat België, Denemarken en Nederland de Composite Special Operations Air Task Group (C-SOATG) hebben opgericht die ondersteuning van luchtmachtonderdelen voor speciale operaties moet gaan regelen, een van de taakgroepen van C-SOCC. C-SOATG werd beproefd tijdens oefening Trojan Phoenix, waarbij onder meer digitale communicatie met de Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) werd getraind.


Uitzendingen