page contents
Dutchhelmets.nl
M53

M53 Troepenhelm


De m53 Troepenhelm werd geintroduceerd bij de Nederlandse Krijgsmacht in 1953 en bleef in gebruikt tot medio jaren '90 van de vorige eeuw, totdat deze werd vervangen door de m95 Gevechtshelm.


De m53 Troepenhelm was een 2-delige helm naar voorbeeld van de Amerikaanse helm M1. Acht verschillende fabrikanten hebben de binnenhelmen geleverd aan de Nederlandse Krijgsmacht en vier fabrikanten de buitenhelmen. De meeste binnenhelmen zijn door Schuberth geleverd en de meeste buitenhelmen door Linnemann-Schnetzer.


Voor wat betreft de binnenhelmen, zijn zowel de de laminaat alsook de plastic varianten in gebruik geweest. Van de plastic variant zijn twee verschillende modellen in gebruik geweest, namelijk de vroeg model met ventilator aan de voorzijde en de laat model zonder ventilator aan de voorzijde.


Verblifa (VB) binnenhelmen


Schuberth (SH) binnenhelmen


N.V. Beccon (BEC) binnenhelmen


Ulbricht's Witwe (Us) binnenhelmen


EUROCAP (ECNL) binnenhelmen


Onbekend (HL) producent binnenhelmen


Verblifa (VB) buitenhelmen


Linneman-Schnetzer (LS) buitenhelmen


Ulbricht's Witwe (Us) buitenhelmen


Vereinigte Deutsche Nikkelwerke (VDN) buitenhelmen


Verblifa helmen gebruikt door de Luxemburgse Strijdkrachten


Verblifa helmen gebruikt door de Belgische Strijdkrachten


M53 Troepenhelmen gebruikt door de Argentijnse Strijdkrachten


In oktober 1968 werd de Karel Doorman (R81) vliegkampschip overgedragen aan de ARA (Armada de la Republica Argentina / Argentijnse Marine) waar deze werd omgedoopt tot de ARA 25 de Mayo (V-2).

De ARA 25 de Mayo bleef in dienst tot 2000 waarna deze werd gesloopt.


Naast de Karel Doorman werd ook een uitrustingspakket meegeleverd waarin ook helmen zich bevond. Deze helmen bestond uit naoorlogse Troepenhelmen maar zeer waarschijnlijk werden ook oorlogse M1 helmen meegeleverd. Het is niet bekend hoeveel helmen precies waren overgedragen en van deze helmen hoeveel helmen van het type  m53 waren. Het zullen er niet veel zijn geweest.

Tot heden zijn 13 Argentijns gebruikte m53 buitenhelmen getraceerd door verschillende Argentijnse verzamelaars. Deze 13 buitenhelmen zijn allen door Linnemann-Schnetzer (LS58) geproduceerd. Van deze 13 voormalige Nederlandse m53 buitenhelmen hebben er 3 nog de Nederlandse MvO afname stempel in de helmbol. Naast de m53 buitenhelmen, zijn er ook 2 Verblifa binnenhelmen in Argentijnse privé collecties aanwezig.

Ook is een Argentijns geproduceerde M1 buitenhelm (FM: Fabricaciones  Militares) bekend die is uitgerust met een Nederlands model kinriem zoals deze ook op de Troepenhelmen werden geplaatst.


Het was gebruikelijk dat helmen gebruikt door de ARA regelmatig werden gereviseerd om aansluitend weer binnen de ARA uitgereikt te worden. De Troepenhelmen zijn dan ook uiteindelijk terechtgekomen op verschillende schepen van de Argentijnse Marine en bij de Argentijnse Mariniers.Schild en spreuk van de 25 de Mayo.