page contents
Dutchhelmets.nl
Henk L. Visser Collectie

Helmen uit de voormalige Henk L. Visser collectieDhr. Henk L. Visser was een verzamelaar van moderne en antieke wapens en verwierf wereldfaam met het opbouwen van een wapencollectie wat bestond uit meer dan duizend 17de en 18de eeuwse wapens van Nederlandse makelij. Ook bezat hij het jachtgeweer van Hermann Göring. Zijn collectie stond bekend als de Henk Visser Collectie.


Als kind groeide Dhr. Henk L. Visser op in Groningen en kocht hij zijn eerste wapens toen hij 15 was. Tijdens de oorlogsjaren was hij in het verzet actief en werd gearesteerd nadat hij wapens uit een Duitse officiersmess had gestolen. Hierop werd hij ter dood veroordeeld, echter, dankzij familieleden met invloedrijke connecties, werd door Hitler gratie verleend en kwam hij uiteindelijk vrij. Na de bevrijding begon Dhr. Henk L. Visser wapens te verzamelen die na de oorlogsjaren waren achtergelaten.


Dhr. Henk L. Visser begon zich meer in de vaderlandse geschiedenis, met name in de Gouden Eeuw te verdiepen. Hollandse wapenmakers stonden toen erg hoog in aanzien. Hij liet zijn buitenlandse wapens veilen en zocht eerherstel voor het vaderlandse wapen. Hij kon prachtige, gesigneerde pronkwapens bemachtigen die vorsten en edelen elkaar cadeau hadden gedaan en liet de verzameling Hollandse wapens van het Kremlin en de Hermitage, het tsarenpaleis, op zijn kosten restaureren.


Dhr. Henk L. Visser overledeed op 11 juni 2006, 82 jaar oud.


Het Duits ministerie van Defensie heeft de verzameling Duitse wapens kunnen verwerven en het Rijksmuseum heeft in 2002 450 wapens kunnen verwerven. Het toenmalige Legermuseum heeft de overige 650 wapens kunnen verwerven.


Dutchhelmets heeft in 2015 viertien Nederlandse helmen uit de voormalige collectie van Dhr. Henk L. Visser kunnen verwerven. De helmen zijn ondergebracht in de Dutchhelmets collectie en worden zo, als geheel, netjes bewaard. Hieronder ziet u een deel van de helmen.